La ineludible necessitat del port d’Aiguadolç i del port Ginesta (ambdós de Sitges) de dragar periòdicament els seus fons, per tal d’evitar que la sorra que s’acumula impedeixi el seu normal funcionament, ha estat tradicionalment aprofitada per l’Ajuntament per retornar aquesta sorra a les seves platges i, d’aquesta manera atenuar el problema de la progressiva pèrdua d’aquestes.
Per motius ambientals inexistents, aquesta pràctica ha quedat suprimida l’any 2020 al vetar-la el llavors nou Govern de l’Ajuntament de Sitges. La renúncia de l’Ajuntament a aprofitar la sorra acumulada en el fons del port d’Aiguadolç per portar-la una altra vegada a les platges d’on els corrents l’havien tret, no ha canviat la necessitat de dragar-la per tal de mantenir els esmentats ports esportius operatius. Amb això només s’ha aconseguit que la sorra que pertany al poble de Sitges, ara beneficiï a altres municipis o es llanci directament a la mar. Vegeu la informació reproduïda l’apartat 4.- i 5.-. Aquesta situació ha provocat el disgust de molts empresaris turístics i especialment dels de les guinguetes que, per falta de sorra, no han pogut obrir aquest any (2020) provocant un problema socioeconòmic addicional al de la pandèmia de la COVID-19.
A més, s’ha d’insistir que la disminució de la sorra ha deixat moltes ribes de platges de Sitges en roca viva. Una situació que provoca perill de talls als peus, desequilibris i impedeix que la gent gran pugui endinsar-se en el mar sense risc de fer-se mal o caure sobre aquestes roques en perdre l’equilibri.

Radio Cataluña 2 de junio 2021: ACN Gavà.-Gavà rebrà a partir d’aquest dimecres un abocament de 40.000 metres cúbics de sorra per enllestir les platges a les portes de l’estiu, especialment després que l’hivern passat el temporal Gloria accentués la regressió que el municipi pateix de fa anys. L’actuació se centrarà al tram situat davant del carrer de Blanes i s’allargarà durant dotze dies en els quals quedarà tancat un tram de 200 metres del litoral. Del conjunt de l’abocament, 20.000 metres cúbics els aportarà la Demarcació de Costes a Catalunya, en una actuació extraordinària per mitigar els efectes del Gloria. L’altra meitat l’assumirà el Port de Barcelona, com fa anualment des del 2015, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del port.
Els 40.000 metres cúbics de sorra que contemplen les dues intervencions provindran del fons marí de Port Ginesta (pertanyent al municipi de Sitges). Es transportaran amb una draga fins a la platja de Gavà, on es vessaran mitjançant una canonada submergida. Posteriorment, la sorra es repartirà de manera uniforme per un tram de 200 metres de longitud a banda i banda del carrer de Blanes.Un cop finalitzin els treballs, l’Ajuntament adverteix que caldrà mantenir la platja tancada un parell de dies més perquè la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua de mar. La platja quedarà completament oberta pocs dies després de l’inici de la temporada de bany, que l’Ajuntament preveu que comenci oficialment el 13 de juny.La intervenció estava prevista pel mes de març però l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la covid-19 ho ha endarrerit fins ara.
REDACCIÓN LA VANGUARDIA
BARCELONA
03/07/2021 10:56
“Esta mañana, en la playa de Gavà, se ha producido una imagen muy deseada por todos”, destaca Xavi Cabo en Las Fotos de los Lectores de La Vanguardia.
“Por fin se está trabajando muy duro con la aportación de arena en la playa”, remarca el lector, “a ver si se evita de una vez por todas la maldita y potente regresión que azota las playas de la costa de Barcelona y el Garraf”.
Este año, la playa de Gavà, en el Baix Llobregat, recibirá una nueva aportación de arena para paliar las pérdidas provocadas por los temporales, fenómeno que se repite (y cada vez más).
En total, este año se ha dispuesto la distribución de 20.000 metros cúbicos de arena por parte del Port de Barcelona y la Demarcación de Costas en Catalunya.
En esta ocasión, la arena proviene del fondo marino de Puerto Retama, en el Garraf, y se transporta con una draga hasta la playa de Gavà. En la operación, se derrama mediante una cañería sumergida.
En el caso de Gavà, esta playa del Baix Llobregat ya tuvo que recibir el verano pasado una aportación de 40.000 metros cúbicos de arena para mitigar la regresión que sufre anualmente y que, en 2020, aún se acentuó más a causa de los efectos del temporal Gloria.
De nou (2022), les platges de Gavà i del Prat s’han beneficiat de sorres procedents de dragues dels ports de Sitges, com és de veure de l’informe de les autoritats de Costas ( Autorización Administrativa de dragado y aportación de arenas del proyecto “Aportación de arenas a la playa situada al sur del Llobregat (2022, 2023 y posible prórroga 2024 (16º aportación), campaña 2022)” )
Canviant actitud de l’actual alcaldessa de Sitges (2019 a 2023), relativa a la sostenibilitat ecològica de la draga de sorra acumulada en els ports del seu municipi.
Quan ostentava el càrrec de Consellera de Platges (2015-2019), fomentava l’aportació de sorra procedent de la draga dels seus ports, defensant l’absoluta garantia que tot això s’ajustava a la més estricta observança de les normatives mediambientals sobre aquest tema. Manifestant sobre aquest tema:
“Que per a nosaltres és molt important tenir unes platges adequades i per això amb aquestes aportacions que nosaltres sempre diem que estan baix rigorosos i estrictes informes tant de Medi Ambient com de l’Agència de Residus de Capitania Marítima de Ports.”
Veure tweet
A partir d’ostentar l’alcaldia (2019) i condicionada per una nova coalició, va canviar radicalment la seva opinió, defensant tot el contrari que va defensar quan era Consellera de Platges, afirmant la seva oposició a la draga per considerar que eren contraris als seus principis ecològics.
Una Alcaldessa que es preocupa de la regressió de les seves platges
LA VANGUARDIA REDACCIÓN
23/06/2016 14:37
ACN Gavà.-La platja de Gavà (Baix Llobregat) rebrà una aportació extraordinària de 40.000 metres cúbics de sorra en els pròxims tres anys per fer front a la seva regressió i obtenir majors garanties d’estabilitat d’aquest espai. Així ho han comunicat a l’Ajuntament l’Autoritat Portuària de Barcelona i la Demarcació de Costes de Catalunya, depenent del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. L’anunci es produeix després que el passat tres de juny l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sànchez, es reunís amb el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, per tractar la qüestió i exigir mesures urgents que frenessin la desaparició de sorra de les platges. Un fenomen que segons estudis realitzats per la Generalitat i el propi consistori s’atribueix a les obres d’ampliació del Port de Barcelona i a la manca d’efectivitat de les mesures correctores adoptades fins ara.
Durant la reunió amb l’alcaldessa el passat tres de juny, un altre dels compromisos del responsable del port barceloní va ser el de traslladar al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la necessitat d’elaborar un informe que analitzi el funcionament de la dinàmica del litoral del sud de l’àrea metropolitana, i que a partir d’aquí es plantegi, si escau, la modificació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de les obres d’ampliació del Port de Barcelona, tal i com reivindica Gavà. En aquest sentit, l’Ajuntament ha explicitat que estudiarà amb la màxima atenció els informes i el procés de revisió de la DIA per tal que s’assoleixin solucions globals i a més llarg termini per a la platja de Gavà.