Danys ocasionats pel temporal de mar el cap de semana del 21 i 22 de gener de 2017

Aquest darrer cap de setmana hem patit un temporal marítim excepcional, amb onades registrades, a la costa de Barcelona, de fins a 8 metres d’alçada, amb ratxes de vent de fins a 96 km/h.

Les aportacions de sorra que s’han fet a les platges els darrers anys han frenat els efectes que el temporal hagués pogut tenir sobre les infraestructures, ja que han provocat que les onades hagin anat trencant més lluny de la costa i hagin arribat significativament esmorteïdes.

Dit això, els efectes dels temporals es poden resumir tal com es descriu a continuació:

 1. S’han fet malbé les rampes que fan servir els vehicles de neteja per accedir a les platges des dels espigons, ja que es van construir recolzades directament sobre la sorra, sense cap mena de fonamentacions.
 2. S’ha fet malbé el mur de ponent de la platja d’Aiguadolç, que serveix com a suport de la rampa d’accés per a minusvàlids durant la temporada de banys.
 3. La platja de les Coves continua en clara regressió, a l’espera de poder executar les obres per estabilitzar-la, d’acord amb el projecte redactat per l’enginyer tècnic d’obres públiques, D. Marc Cucurella i Vilà, el passat mes d’octubre de 2015.
 4. A la platja de la riera Xica s’ha fet malbé la rampa de minusvàlids, i s’ha mogut part de l’escullera que protegeix la canonada de sortida d’aigües pluvials.
 5. S’ha accelerat el procés de destrucció de l’espigó de llevant de la platja de les Anquines, que serveix com a accés per als minusvàlids, i que està a hores d’ara absolutament impracticable.
 6. Hi ha hagut certa pèrdua de sorra a algunes platges, però no sabrem exactament de què estem parlant fins que no es torni a calmar el mar. A priori, les més afectades són les platges de Bassa Rodona, Estanyol i Riera Xica, però també s’han produït minves a platges com les d’Aiguadolç o Terramar, tal com es pot veure a les fotografies següents:

Conclusions

Els danys que el temporal ha causat sobre les platges del municipi no han estat massa significatius, i serem capaços de tenir a punt les platges de cara a la propera temporada, sempre i quan es facin les gestions oportunes per:

 • Contractar per urgència la demolició i reconstrucció de les infraestructures afectades.
 • Iniciar els treballs que han estat objecte d’estudi aquestes darreres setmanes per part de la Demarcació de Costes de l’Estat per al condicionament del llevant de la platja d’Aiguadolç, consistents a la reconstrucció del mur i la canalització de les aigües subterrànies.
 • Contractar les obres de manteniment de l’espigó de ponent de la platja de les Anquines, valorades en 36.457,30 € (iva inclòs).
 • Desencallar l’expedient de contractació de les obres d’estabilització de la platja de les Coves, valorades en 68.699,47 € (iva inclòs).

Respecte a noves aportacions de sorra, és evident que seria més que recomanable tornar a realitzar-ne, a l’espera o no de nous temporals i, a tal efecte, des del servei de platges estem treballant a la redacció d’un projecte de dragat i aportació de sorres plurianual, obert a les necessitats de cada platja en el moment en què sigui necessari. Estem parlant d’una inversió anual variable, a priori compresa entre 300.000 € i els 360.000 €, donant per fet la necessitat d’aportar entre 40.000 i 50.000 metres cúbics de sorra.

Nota: Queden fora d’aquest informe danys que ha patit la via pública, dintre del domini públic marítim terrestre, tals com:

 • Els desperfectes de les escales de l’espigó de la punta.
 • El col·lapse i la desaparició d’una part de la carretera del Golf.

Llegir Més